Musikrecension: Ken Ring – XXV

När Ken Ring öppnar munnen lyssnar man. Få människor på den svenska musikscenen, oavsett kategori, tycks engagera lika mycket som Ken Ring. Flera gånger har han dömts ut av det offentliga men varje gång har hans musik placerat honom tillbaka i rampljuset. De flesta erkänner idag den betydelse han haft för födelsen och framväxten av svensk hiphop.

Då han släppte albumet XXV markerade han hela 25 år vid micken. XXV inleds med låten ”Legend”, en personlig uppgörelse med sig själv om priset för att bli just det. Värt att tänka på är att Kens yngsta son heter Legend så det är lika mycket en reflekterande och rannsakande text som en förklaring till hans barn varför deras pappa är den han är. Nära och känslosamt. Låten ”Hooden” är som ett destillat av bland annat ”BB Berättelsen”. Tre minuter och tjugo sekunder råhet där Abidaz lägger en riktigt bra gästvers och Zeki lyckas bra med att hålla de två giganternas nivå.

Låten ”Skriver Vidare” är 90-dalsdoftande där han tar det tillbaka till när allting startade, både i text och produktion. Helt i linje med albumets titel. ”Don René” påminner om låten ”Själen Av En Vän” i sitt arrangemang och sorgsna berättande om en fallen vän. ”Ger Dig Allt Jag Har” är en oemotståndlig glädjespridare och kärleksförklaring till hans Afrika. ”Kärlek” med Fantan Mojah är en välkommen återkomst till soundet på Feel The Pain från Äntligen Hemma, även det en comeback-skiva. Produktionerna är fläckfria och musiken och rappen existerar i symbios. Inget är viktigare än det andra.

XXV håller en hög musikalisk nivå och är det hiphop för Ken så är det även det för oss andra. Han kompromissar inte. Det är den position han skaffat sig och som XXV bidrar till att bibehålla.

Det fascinerande med Ken Ring är hans många uttryck. Han kan ensam få en låt att anta skepnaden av en posse cut inspelad i en smutsig hemmastudio och han kan, genom att skala av ljudbild och sig själv, öppna upp totalt och låta lyssnaren få ta del av hans allra innersta. Han kan sprida glädje lika väl som berätta grafiska historier om livet på gatan. Det är där Ken Rings storhet ligger. Han är äkta i traditionell hiphop-mening och han är äkta mot sig själv.

Ken Ring gör den musik som ligger närmast hans hjärta och det har han alltid gjort. Alla vägar har burit hit och den som känner till Kens katalog kommer definitivt känna igen sig, uppskatta och ta till sig XXV.

Lyssna på albumet XXV på Spotify.